چاپ
ارسال به دوست
توصیههای بهداشتی برای تهیه و توزیع نذری در ایام محرم
با توجه به فرارسیدن ایام محرم و صفر، عدم رعایت موازین بهداشتی در توزیع نذورات میتواند احتمال بروز بیماریهای مرتبط با آب و غذا را افزایش دهد، این درحالیست که با رعایت نکاتی ساده، اما پر اهمیت میتوان ضمن افزایش امنیت مواد غذایی از بروز مسمومیتهای غذایی احتمالی جلوگیری کرد.
با توجه به فرارسیدن ایام محرم و صفر، عدم رعایت موازین بهداشتی در توزیع نذورات میتواند احتمال بروز بیماریهای مرتبط با آب و غذا را افزایش دهد، این درحالیست که با رعایت نکاتی ساده، اما پر اهمیت میتوان ضمن افزایش امنیت مواد غذایی از بروز مسمومیتهای غذایی احتمالی جلوگیری کرد. 1- هرگونه پخت و پز باید در مکانهایی با شرایط بهداشتی انجام شود و تمامی افراد درگیر در توزیع آب، چای و غذا باید دارای کارت بهداشت معتبر بوده و رعایت بهداشت فردی در هنگام ارائه خدمت ضروری است. 2- مواد خام مصرفی باید سالم و بهداشتی باشد، توصیه میشود از مواد غذایی بستهبندی شدهای که مورد تایید وزارت بهداشت است، استفاده شود. 3- ضروری است احشام مورد استفاده برای ذبح و قربانی از مراکز مجاز مورد تایید دامپزشکی تهیه شوند. 4- نمک و روغن مورد استفاده در نذورات برای تهیه و پخت غذا، برنج و همچنین مصرف روی سفرهها باید از نمکهای بستهبندی یددار تصفیه شده دارای مجوز ساخت از سازمان غذا ودارو و از روغنهای دارای مجوز ساخت از سازمان غذا و دارو با ترانس پایین استفاده شود. 5- ظروف مورد استفاده در نذریها، در طبخ غذاها باید از ظروف مناسب در آشپزی استفاده شود و پس از هر بار طبخ مواد غذایی به نحو مطلوب ظروف و تجهیزات شست و شو شود. 6- ضروری است در هنگام توزیع غذا، از راه رفتن افراد توزیع کننده غذا بر روی سفرهها خودداری شود. 7- افراد باید از نگهداری مواد غذایی پخته شده در دمای محیط به مدت طولانی یعنی حداکثر دو ساعت، خودداری کنند و در صورت الزام به نگهداری بیشتر از دو ساعت، باید مواد غذایی پخته در زیر چهار درجه سانتی گراد یا بالای ۶۳درجه سانتی گراد و روی شمعک گاز نگهداری شوند تا درجه حرارت ماده غذایی به زیر ۶۳ درجه نرسد. 8- در برخی از مراسمها غذا را چند ساعت قبل از مصرف عزاداران به اشتباه بستهبندی میکنند، اینکار باعث به خطر افتادن سلامت عزاداران میشود و ضروری است از بسته بندی غذا بیش از دو ساعت قبل از مصرف خودداری شود. 9- تاکید بر خودداری از نگهداری مواد غذایی خام و پخته شده در مجاورت هم در داخل یخچال و یا سردخانه، در صورت توزیع سبزی و سالاد، رعایت مراحل چهارگانه سالم سازی الزامی است و توصیه میشود از سالاد و سبزی بسته بندی شده با پروانه ساخت از وزارت بهداشت استفاده شود. 10- نحوه استفاده درست از ظروف یکبار مصرف در صورت استفاده از ظروف یکبار مصرف برای توزیع چای و مواد غذایی گرم، بهتر است از ظروف یکبارمصرف بر پایه گیاهی، سلولزی و آلومینیومی استفاده شود. استفاده از ظروف یکبار مصرف پلی استایرینی برای موادغذایی و نوشیدنی گرم وداغ (بالای۶۵درجه سانتی گراد) مناسب نیست. 11- ظروف چندبار مصرف که برای توزیع آب، چای و مواد غذایی استفاده میشود، باید مستمر شستشو و گندزدایی شوند. 12- بهتر است در توزیع آب و شربت در بین دستههای عزاداری و یا در مراسم از لیوان یکبار مصرف استفاده شود. 13- عدم مصرف دخانیات در مکانهای مسقف، ضروری است با نصب تابلوها و یا اطلاعیه، ممنوعیت استعمال دخانیات و جمعآوری زیر سیگاریها، از استعمال مواد دخانی در محلهای مسقف جلوگیری شود. 14- درباره بهداشت سرویسهای بهداشتی مکانهای عزاداری یادآورمی گردددر سرویسهای بهداشتی ضمن رعایت نظافت، باید نسبت به شستشو و گندزدایی مستمر و نصب سیستم لوله کشی مایع دستشویی و یا نصب جای مایع محتوی مایع دستشویی اقدام شود. 15- درباره پسماندهای تولید شده در این ایام سوگواری پسماندهای تولید شده باید به شکل بهداشتی جمع آوری، انتقال و دفع شوند و ضروری است در کنار هر ایستگاه صلواتی سطل یا کیسه جهت جمع آوری مرتب ظروف و لیوانهای یکبار مصرف استفاده شده نگهداری شود. 16- بهتر است تا حد امکان از نوشیدنیهای پک شده برای نذورات استفاده شود و در صورت تهیه نوشیدنیهای باز از فرو بردن لیوان و پارچ به داخل ظروفی که آب و شربت داخل آن است، جلوگیری شود. 17- برای خنک کردن نوشیدنی باید از یخ های بسته بندی بهداشتی استفاده شود، زیرا یخ های قالبی فاقد شرایط بهداشتی هستند. شهروندان در صورت بروز هرگونه مسمومیت غذایی و یا شکایت بهداشتی میتوانند با شماره ۱۹۰ تماس گرفته و موضوع را از این طریق پیگیری کنند. معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشکی سبزوار واحد مهندسی بهداشت محیط و مدیریت خطر بلایا و حوادث
تاریخ درج خبر: يکشنبه ١٧ شهريور ١٣٩٨ / شماره خبر: ١٠٦٧٧ / تعداد بازدید: 780
نام : | |
ایمیل : | |
*نظرات : | |
| |
متن تصویر: | |